JLB-Art in “Het Laatste Nieuws”

Oud-militair maakt racewagens uit afval

HOELEDEN 

JEAN-LUC BORGERS EXPOSEERDE CREATIES VAN GERECYCLEERD MATERIAAL AL IN KNOKKE

OUD-MILITAIR MAAKT RACEWAGENS UIT AFVAL

Oud-militair Jean-Luc Borgers bij een van zijn creaties, de Nova Car 2. - Bollen
Oud-militair Jean-Luc Borgers bij een van zijn creaties, de Nova Car 

Oud-militair Jean-Luc Borgers (52) schuimt in zijn vrije tijd autokerkhoven en afvalcontainers af op zoek naar gerecycleerde metalen voorwerpen. Daarvan maakt hij oude racewagens. “Ik werk gemiddeld vier maanden aan een auto. Misschien maak ik ooit wel eens een echte wagen”, zegt de kunstenaar.

Deze auto kreeg de naam 'Lightning Arrow One'. - Bollen
Deze auto kreeg de naam ‘Lightning Arrow One’. – Bollen

Jean-Luc Borgers was al op jonge leeftijd gepassioneerd door metaal. “Ik heb altijd graag met mijn handen gewerkt. Ik koos dan ook voor de studierichting ‘metaalbewerking’. Ik hou ervan om dingen te creëren en daarbij mijn fantasie de vrije loop te laten. Ik wil ook dat mijn kunstwerken realistisch zijn. Je moet je kunnen inbeelden dat je zo in mijn racewagen zou kunnen stappen en vertrekken. Ik werk vanuit een idee in mijn hoofd, zonder schetsen. Aan elk ontwerp geef ik mijn eigen touch.”

De vijftiger werkt uitsluitend met gerecycleerde voorwerpen. Restanten van oude grasmachines, compressoren, vliegtuigen en andere machines krijgen een tweede leven als motoronderdelen in zijn auto’s. “De basis is telkens een zuurstoffles. Die pas ik aan aan het model, dat ik wil maken. Ik klop en las alles zelf in elkaar. Elk onderdeel moet perfect zijn of ik begin er opnieuw aan.”

Vier exemplaren

De oud-militair heeft ondertussen drie exemplaren klaar. De Nova Car 1 is geïnspireerd door de eerste racewagens van 1910. De Bugatti uit 1927 vormde dan weer de inspiratie voor de Nova Car 2 en de Lightning Arrow One is een variant op de Silver Bullet Car uit 1929. Aan een vierde auto, de Silver Ghost, gebaseerd op de Lancia D50 Race Car, wordt momenteel hard gewerkt. “Zo een kunstwerk maken, kost me toch gemakkelijk vier maanden werk. Elke dag ben ik ermee bezig in mijn atelier achter mijn woning. Het is een passie. Eens ik het ontwerp in gedachten heb, kan ik niet meer stoppen met de uitvoering. Ik heb nog veel ideeën. Zo wil ik tot zeven creaties voor mezelf komen. Daarna ga ik nog enkele unieke stukken maken voor mensen, die me nauw aan het hart liggen of die me geholpen hebben met het zoeken naar de juiste materialen. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet. Misschien maak ik ooit wel eens een echte auto?”

Expo in Knokke

Echt naar buiten komen met zijn creaties, doet Jean-Luc nog niet. “Ik heb al mogen exposeren in Knokke, waar mijn creaties op heel wat belangstelling konden rekenen. Als de vraag komt naar meer tentoonstellingen, zeg ik niet nee, want ik ben trots op mijn werk.” Dat is te bekijken op de website www.jlb-art.be.

Voor meer info kan je contact opnemen met de kunstenaar via mail info@jlb-art.be.

 

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-kortenaken/oud-militair-maakt-racewagens-uit-afval-a2546349/

 

HLN thumb